Skip to Content

Pastitio

PASTITIO (Griekse pastaschotel)
succes verzekerd bij groot en klein...
 
Ingrediënten (uiteraard afhankelijk van de grootte van je ovenschaal, maar ongeveer):
1 pak macaroni Soubry
1 eiwit (dooier nodig voor kaassaus)
100 gr. verbrokkelde Feta
 
Rode saus:
1 kleine ajuin
600 gr gemengd gehakt
tomatensaus
peper, zout
 
Kaassaus:
boter, bloem, melk
peper, zout, nootmuskaat
gemalen kaas
1 eierdooier
 
Bereiding:
Kook de macaroni gaar en laat goed uitlekken.
Versnipper intussen de ajuin en laat garen in wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en laat dit geheel garen. Als het gehakt gaar is voeg je de tomatensaus toe zodat het een mooi rood mengsel krijgt. Kruiden naar smaak met peper en zout. Laat dit verder pruttelen zodat het niet te vochtig meer is...
Maak intussen een bechamelsaus van toch zeker een liter melk (je moet genoeg saus hebben om een laag van een dikke centimeter te hebben). Laat doorkoken en kruid met peper, zout en nootmuscaat. Zet het vuur af en voeg naar eigen smaak de gemalen kaas toe. Hierna roer je er de eierdooier door.
De sausen zijn klaar, nu nog alles samenvoegen.
Leg de gekookte macaroni in een ovenschaal (dat kronkelt allemaal door mekaar, maar zo moet het). Meng hieronder de verbrokkelde Feta. Klop het eiwit stijf en meng dat onder het macaroni-feta-mengsel.
Hierover giet je de vleessaus (wel goed laten uitkoken zodat het geen te vloeibaar boeltje is) en bovenop de vleessaus giet je de kaassaus.
Strooi bovenop een beetje paneermeel en gemalen kaas.
Zet de schotel in een oven op 200° totdat je een mooie korst krijgt.
Je snijdt vierkante stukken zoals bij lasagne en schept de porties op een bord.
 
Smakelijk!
afbeelding van Bruno

Thanks voor het Grieks recept!

Hey asteraki,

Thanks om dit te delen met ons! Zal ik zeker eens uitproberen ;-)

Ik wil jouw post anders wel onder recepten plaatsen of mss dat ik bij de recepten een link kan plaatsen naar dit gedeelte (Griekse recepten) van het forum.

 

afbeelding van jes

Zo maak ik het ook

Zo maak ik het ook asteraki...maar de pasta leg ik mooi naast elkaar...'l weet het dat het veel geduld vergt maar het lijkt me mooier als je een stuk opdient waar de pasta lallemaal mooi naast alkaar ligt :)

Ik maak er wel drie laagjes van...start met een laagje pasta dan de tomatensaus met gehakt en dan terug een laagje pasta...de bechamelsuas past beter bovenop de pasta en dan strooi ik er pas de feta op...maar inderdaad het is overheerlijk.

Probeer ook de mousska eens (receptje hier op de site te vinden) een heerlijk recept.

chris neetens

afbeelding van asteraki

Pastitio contra Moussaka

Persoonlijk eet ik veel liever moussaka dan pastitio.

Moussaka maak ik op dezelfde manier, maar ipv de macaroni worden de aubergine- en de aardappellaag eerst voorgebakken in olijfolie..

Jammergenoeg kunnen mijn kinderen de moussaka niet echt apreciëren, want ze vinden de aubergine maar niets terwijl ikzelf dol ben op de Griekse 'melitsana'.

Als ik toch zin heb in een overheerlijke moussaka, ga ik gewoon naar Zorba. Zowel de gewone als de vegetarische moussaka zijn er overheerlijk. Met de extra gebakken aardappeltjes erbij is het echt een aanrader!

asteraki *