Skip to Content

Griekse voorgerechten

Courgette in een deegjasje - Kolokidákia tiganitá

Courgette in een deegjasje (Kolokidakia tiganita) is een gebakken courgette die het lekkerst warm smaakt. Het wordt vaak in combinatie met Tzatziki geserveerd, maar ook met aardappelpuree met knoflook.

Bereidingstijd: 25 minuten
Rusttijd: 30 minuten

Spinazieflappen uit Kreta - Spanakoskaltsúnia Kritis

Deze spinazieflappen uit Kreta (Spanakoskaltsunia) zijn in heel Griekenland geliefd (dus niet enkel Kreta!). In deze spinazieflappen wordt Myzithrakaas verwerkt. Dit is een verse kaas die op kwark lijkt met een karakteristieke smaak. U kunt de kaas moeilijk bij ons vinden,  maar ter vervanging kan u ook Feta-kaas gebruiken. Deze moet wel een poosje in het water gelegd worden om de smaak wat te milderen.

Inkvis met dressing - Supiá vrastí

Inkvis met dressing (Supiá vrastí) is een variant van Supia me saltsa (Inktvis in tomatensaus). Het is ook een Grieks voorgerecht.

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Inktvis in tomatensaus - Supiá mé sàltsa

Inktvis in tomatensaus (Supia me saltsa) is een Grieks voorgerecht met inktvis zoals zoveel Griekse gerechten. Inktvis is vaak op de Griekse menukaart aanwezig. Belangrijk is dat de inktvis zacht is en dit gebeurt in Griekenland door de visser die vaak de inktvis tot 40 maal tegen de rotsen slaan alvorens ze op de markt te koop aan te bieden.

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Auberginepuree - Melitsanosaláta

Voor dit Griekse voorgerecht, Auberginepuree (Melitsanosalata), zijn kleine, ronde aubergines het meest geschikt. In Griekenland worden ze voor dit gerecht eerst op houtskool gegrilleerd, waardoor een specifiek aroma ontstaat en daarna in een houten vijzel gepureerd.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Komkommersaus - Tzatzíki

Komkommersaus (Tzatziki) is een geliefd Grieks voorgerecht door de karakteristieke smaak van de combinatie van yoghurt, komkommer en knoflook. Het is vlug en gemakkelijk klaar te maken!

Bereidingstijd: 30 minuten

Koeltijd: 1 uur of langer

Druivebladeren gevuld met rijst - Dolmadákia mé rizi

Druivenbladeren met rijst (Dolmadakia me rizi) is een gekend Grieks voorgerecht.
Dit wordt ook Dolmades genoemd, maar bij Dolmades kan men ook andere bladeren dan druivenbladeren gebruiken zoals bv. koolbladeren. Bij Dolmadakia zijn het enkel druivenbladeren.

Bereidingstijd: 2 uur

Inhoud syndiceren