Skip to Content

Griekse helden

Terwijl de mythe de angst beschreef, waren de volksverhalen meer de dromen en de verbeelding van de mensen.

Zo ontstonden de Griekse helden.

Hercules

De beroemdste held was zonder twijfel Heracles, beter gekend als Hercules. Hij was de zoon van Zeus en had ongelooflijk veel kracht. Hij moest 12 werken verrichten die verschrikkelijk moeilijk waren. Daarom spreekt men nog altijd over Herculeswerken als het om zware taken gaat. Een van die werken was de driekoppige hond Cerberus op te halen. Cerberus die de poorten naar de onderwereld bewaakte. Dit was zo moeilijk, als een orkaan proberen tot rust te krijgen. Maar toch slaagde hij erin.

Minotaurus

Een ander verhaal is het verhaal van de Minotaurus en terwijl ook het verhaal van waar de naam Egeïsche zee vandaan komt. De Minotaurus was half mens en half stier. Hij zat opgesloten in een donker doolhof onder het paleis van koning Minos in Kreta.

Deze koning Minos eiste dat er elke 9 jaar, zeven meisjes en zeven jongens uit Athene werden overgebracht naar Kreta. Dit als menselijk offer om Minotaurus zijn honger naar vlees te stillen. De jonge mensen werden daar eerst behandeld als eremasten maar de volgende morgen werden ze gedwongen het labyrint in te gaan. Daar doolden ze in het donker rond tot Minotaurus hen verslond.

Na het derde offer verscheen de Griekse held Theseus. Hij was de zoon van koning Aegus. Hij vond deze offers verschrikkelijk en hij wou er een eind aan maken door Minotaurus te doden. Hij ging vriiwillig mee met de volgende offerboot, met zwarte zeilen, naar Kreta. Toen hij vertrok zei hij tegen zijn vader dat als bij Minotaurus kon doden, het schip zou terug keren met witte zeilen Toen hij in Kreta aankwam werd hij ontvangen op het paleis van koning Minos en zijn dochter Adriane. Prinses Adriane was verliefd op Theseus en beloofde hem te helpen met het doden van Minotaurus als hij haar terug meenam naar Athene en met haar trouwde. Theseus ging akkoord en zij gaf hem een zwaard en een bol draad. Hij betrad het doolhof en de andere levende offers bleven wachten aan de poort. Hij bond de draad vast aan de poort en zocht zijn weg in het doolhof. Ondertussen liet hij de bol draad afrollen om na het doden van Minotaurus zijn weg terug te vinden. En hij slaagde in zijn opzet. Met het zwaard doodde hij Minotaurus 

Op zijn terugkeer, samen met de andere 13 kinderen, zei koning Dionysus dat hij met Adriane wou trouwen en dat Theseus maar een andere bruid moest zoeken. Uit verdriet vergat hij de zeilen te vervangen en keerde terug met zwarte zeilen.

Zijn vader, koning Aegus, stond elke dag op uitkijk. Hij was ervan overtuigd dat zijn zoon zou slagen. Toen hij in de verte het schip met zwarte zeilen zat, dacht hij, dat zijn zoon Minotaurus niet had kunnen doden en dat zijn zoon dood was. Door zijn verdriet sprong hij in zee en verdronk. Vandaar de naam Egeïsche zee.

De Griekse held Theseus kwam terug naar Athene en werd koning van Athene.