Skip to Content

Zeebrasem a la Spetsa - Sinagrida a la spetsióta

De typische manier om vis in de oven goudgeel te bakken is afkomstig van het eiland Spetsa en is in heel Griekenland ingeburgerd. Men gebruikt voor dit recept in de regel één grote vis met stevig vlees, die men heel laat, maar u kunt ook moten vis voor dit recept gebruiken. Naast zeebrasem zijn ook heilbot, tarbot, schelvis, roodbaars of snoekbaars geschikt.

Bereidingstijd: ong. 1 uur

Ingrediënten Zeebrasem a la Spetsa - Sinagrida a la spetsióta

  • 1 kilo panklare zeebrasem
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 knoflookteentje
  • 5 à 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 1 kopje droge witte wijn
  • Zout & peper
  • Sap van 1 citroen
  • Half kopje paneermeel

Bereidingswijze Zeebrasem a la Spetsa - Sinagrida a la spetsióta

Vis wassen, kop, staart en vinnen verwijderen en in moten van 2 cm dik snijden. Tomaten insnijden, kort in kokend water leggen, ontvellen, van steelaanzet ontdoen en ontpitten. Daarna in stukken snijden en door een zeef drukken.

Knoflookteen pellen en snipperen. Olijfolie verhitten, knoflook fruiten, peterselie toevoegen en tomatenpuree en witte wijn erbij gieten. Met zout en peper op smaak brengen.

In een gesloten pan op matig vuur 15 minuten laten stoven. Oven op 220°C voorverwarmen. Vis met zout, peper en citroensap inwrijven en in een braadslee leggen.

Een deel van de saus over de vis gieten en de rest er omheen. De helft van het paneermeel erover strooien en 45 minuten in oven bakken. Op ongeveer de helft van de baktijd de vis omdraaien en met rest van het paneermeel bestrooien.

Vis warm of koud serveren en eventueel met wat citroensap besprenkelen.