Skip to Content

Spinazietaart - Spanakopitta

Nog nooit gehoord van spinazietaart? Kan goed zijn, maar in Griekenland kent men het wel. Dit is een Griekse pitta.

Bereidingstijd: 1 uur en 40 minuten

Ingrediënten Spinazietaart - Spanakopitta

  • 500 gram diepvries bladerdeeg 
  • 1250 gram verse bladspinazie
  • 3 uien
  • 2 preien
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 1 eetlepel versgehakte dille
  • 2 eetlepels versgehakte peterselie
  • 4 eieren
  • 250 gram verbrokkelde Feta-kaas en gesmolten boter
  • 4 eetlepels paneermeel

Bereidingswijze Spinazietaart - Spanakopitta

Laat eerst het bladerdeeg ontdooien. Maak de spainzie schoon door deze te wassen. Van de prei hebt u alleen het witte gedeelte nodig. Snijdt dit in de lengte door en was dit onder stromend water. Snij dit vervolgens in dunne ringen. Pel de ui en hak deze fijn. Warm de olijfolie op en fruit de ui goudgeel. Voeg de prei toe en laat deze glazig worden. Voeg de spinazie toe en stoof deze in een pan gedurende 5 à 8 minuten. Laat dit in een zeef uitlekken en hak dit fijn. De groenten mag je kruiden met zout, peper, nootmuskaat, dille en peterselie. Klop de eieren los en ga met de kaas door de goed afgekoelde groente roeren.

Warm de oven voor op 200° C.
Rol het bladerdeeg op een werkvlak waarop bloem ligt in de lengte en breedte uit. Snijdt hiervan 6 rechthoeken van elke 25 bij 30 cm. Bestrijk de deeg met gesmolten boter. Vul een bakblik met de helft door 3 van deze stukken. Verdeel de vulling erover en klap de deegranden over de vulling. Bedek de pitta met de rest van het deeg. Bestrooi met paneermeel. Prik er een aantal keer in met een vork zodanig dat het deeg niet te veel naar omhoog komt. Bestrijk dit met de losgeroerde eidooier en besprenkel met water.

Bak dit nu in de over in 45-50 minuten goudgeel. Snij de Griekse pitta in stukken en serveer dit (warm of koud)