Skip to Content

Spinazieflappen uit Kreta - Spanakoskaltsúnia Kritis

Deze spinazieflappen uit Kreta (Spanakoskaltsunia) zijn in heel Griekenland geliefd (dus niet enkel Kreta!). In deze spinazieflappen wordt Myzithrakaas verwerkt. Dit is een verse kaas die op kwark lijkt met een karakteristieke smaak. U kunt de kaas moeilijk bij ons vinden,  maar ter vervanging kan u ook Feta-kaas gebruiken. Deze moet wel een poosje in het water gelegd worden om de smaak wat te milderen.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Weektijd: 8 tot 12 uur
Ontdooitijd: 20 uur

Ingrediënten spinazieflappen uit Kreta (Spanakoskaltsunia Kritis)

  • 300 gram Feta-kaas
  • 500 gram diepvries bladerdeeg
  • 600 gram verse spinazie
  • 3 voorjaarsuien of sjalotten
  • Zout
  • Peper
  • 2 tot 3 theelepels versgehakte oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Sesamzaad
  • 2 eidooiers

Bereidingswijze spinazieflappen uit Kreta (Spanakoskaltsunia Kritis)

Feta-kaas in water leggen zodat deze een wat mildere smaak krijgt.
Bladerdeeg ontdooien.
Spinazie schoonmaken en wassen, daarna zeer fijn snijden. Voorjaarsuien pellen en raspen. Feta-kaas laten uitlekken en droogdeppen.
Spinazie met voorjaarsui, kaas, zout, peper en oregano vermengen.
Intussen het ontdooide bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak leggen en hiervan 4 plakken ter grootte van 10 x 20 cm en 2 mm dik rollen. Afwisselend in de breedte en de lengte rollen. 6 vierkantjes van 10 x 10 cm uitsnijden.
Oven op 190-200 graden celsius voorverwarmen. In het midden van de vierkantjes een hoopje vulling leggen. Deegranden met water bestrijken, dichtklappen en de randen met een vork aan drukken. Tot slot met losgeklopte eidooier bestrijken.
Flappen met sesamzaad bestrooien, water erover sprenkelen en op een met water afgespoeld bakblik in het midden van de oven in 15 tot 20 minuten goudgeel bakken.