Skip to Content

Patsas-soep - Patsas

Dit is een nationaal gerecht in Griekenland. Het wordt vaak bij het ontbijt gegeten.
In de landen rond de Middellandse zee worden veel vaker pensen gegeten.
De pens kan in deze Griekse soep vervangen worden door runder- of kalfstong.

Bereidingstijd: 3 uur

Ingrediënten Patsas-soep - Patsas

  • 600 gram gekookte pens
  • 2 poten van lam, varken of kalf
  • Zout
  • 2 knoflooktenen
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 2 takjes peterselie
  • 2 takjes selderij
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 eieren
  • sap van 1 citroen

Bereidingswijze Patsas-soep - Patsas

Pens wassen en in dunne repen snijden. Poten wassen. pens en porten in 11/2 liter water met zout aan de kook brengen en een paar maal afschuimen. Vlees in 21/2 uur gaarkoken.

Na ongeveer 1 uur groente schoonmaken. Knoflookteen pellen, in plakjes snijden en met wat zout fijndrukken. Wortel schrappen en halveren. Ui pellen. Knoflook, wortel en ui met de kruiden, samengebonden in een katoenen buideltje, in de soep doen.

Als het vlees gaar is, de soep zeven, de kruidenbuil verwijderen en de pens in de pan terugdoen. Vlees van de botten halen, in kleine stukjes snijden en in de soep doen. Pan van het vuur halen en de soep laten afkoelen.

Ei-citroensaus maken: hiervoor 1/2 kopje van de soep nemen, eieren in een kom schuimig kloppen en citroensap druppel voor druppel erdoor roeren. Soep lepel voor lepel toevoegen en ten slotte de ei-citroensaus langzaam door de saus roeren. Door en door warm laten worden, maar niet meer koken.