Skip to Content

Okra in tomatensaus - Bámies mé ládi

De vingerlange, groene okra, een peulvrucht die ook wel `ladyfinger', `gumbo' of 'bamia' genoemd wordt, komt steeds meer op de markt, zodat u ook dit lekkere gerecht kunt proberen.

Ingrediënten Okra in tomatensaus - Bámies mé ládi

  • 750g jonge dunne okra's
  • 6 eetlepels azijn
  • Zout
  • 2 middelgrote uien
  • 3 knoflooktenen
  • 750 g tomaten
  • Half kopje olijfolie
  • Peper
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels versgehakte peterselie

Bereidingswijze Okra in tomatensaus - Bámies mé ládi

Okra's wassen, steeltjes en punt er voorzichtig afsnijden, zonder het vruchtvlees te beschadigen, zodat het kleverige vocht er niet uit kan lopen. Okra's in een schaal leggen, met 4 eetlepels azijn besprenkelen, met zout bestrooien en 30 minuten laten rusten.

Ui en knoflooktenen pellen en hakken. Tomaten kruislings insnijden, kort in kokend water leggen, van steelaanzet ontdoen, ontvellen en ontpitten. Tomaten in de mixer pureren.

Olijfolie verhitten en de ui glazig bakken met knoflook. Tomatenpuree, zout, peper en suiker en peterselie al roerend toevoegen. Okra's in rijen naast elkaar in de pan leggen en hierop zoveel water gieten dat ze net onderstaan. Nog 2 lepels azijn toevoegen, dan plakken de okra's niet na de kooktijd. Met een bord verzwaren en zo aan de kook brengen. Met een deksel op de pan 30-40 minuten stoven. Niet roeren, anders worden de okra's ook kleverig.

Als er aan het eind van de kooktijd nog veel vocht in de pan zit, op hoog vuur even laten inkoken. Eerst okra's met een schuimspaan uit de pan nemen en de saus zonder deksel op hoog vuur snel tot de gewenste hoeveelheid laten inkoken.

Saus over de okra's gieten
en het gerecht laten afkoelen. Koud serveren.

Tip: Okra's moeten voorzichtig behandeld worden. Ze mogen bij het schoonmaken niet kapotgemaakt worden, omdat anders het sap eruit kan lopen. Griekse huisvrouwen zetten de okra's, nadat ze zijn schoongemaakt met wat azijn besprenkeld en met zout bestrooid, 30min tot 1 uur in de zon. Hierdoor wordt bereikt dat het sap beter behouden blijft, omdat de ok-ra's dan niet zo snel barsten.

Variant: Sperziebonen in tomatensaus - Fasólia fréska mé domátes

In Griekenland worden hiervoor de wat plattere bonen verwerkt. 750 g sperziebonen afhalen en halveren. Bonen op dezelfde manier als de ok-ra's in tomatensaus 30 minuten stoven. Dit zomerse gerecht koud serveren. Het past ook als groenten bij vlees.

Variant: Doperwten in tomatensaus - Arakás laderós

Anderhalve kg erwten doppen. Tomatensaus met 2 eetlepels versgehakte dille kruiden en 25 minuten stoven. Dit hoofdgerecht koud serveren met Feta-kaas.