Skip to Content

Lamsvlees met pasta - Arnimékridarákigiouvétsi

Bij dit grieks gerecht wordt de pasta in de oven in de jus gaar gestoofd. U gebruikt daarvoor een typische soort deegwaar zo groot als meloenpitten, zoals `Chilópittes' of in mini stukjes gebroken spaghetti.

Bereidingstijd: Eén uur en 45 minuten

Ingrediënten Lamsvlees met pasta - Arnimékridarákigiouvétsi

  • 1 kg lamsbout
  • 3 tomaten
  • zout&peper
  • 6 à 7 eetlepels boter
  • Eén eetlepel tomatenpuree
  • 450 gram zeer kleine pasta
  • Drie à vier eetlepels geraspte Kefalotiri- of Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepe. fijngehakte munt of oregano

Bereidingswijze Lamsvlees met pasta - Arnimékridarákigiouvétsi

Oven op 200°C voorverwarmen. Vlees droogdeppen en in 4 of 5 porties snijden. Tomaten kruislings insnijden, kort in kokend water plaatsen, van steelaanzet ontdoen, ontvellen, ontpitten en in kleine stukjes snijden. Zout en peper over het vlees strooien.

Vlees in 4-5 eetlepels boter kort bakken. In een vuurvaste schaal of braadslede leggen. Tomaten toevoegen en de rest van de boter erover gieten. Tomatenpuree met 1 kop water losroeren en in de schaal gieten. Vlees in de oven schuiven en 1 uurtje bakken. Vlees uit de schaal of ovenschotel nemen en warm wegzetten. Braadjus met 5 kopjes water aanvullen en met zout op smaak brengen. Pasta in de schaal plaatsen en in 30 minuten in de oven gaar laten worden. Daarna het vlees op de pasta plaatsen, eventueel nog een beetje water bijgieten wanneer de pasta nog niet genoeg gekookt is en er weinig vocht over is. Aan het eind van de braadtijd mag er nog slechts weinig vloeistof over zijn. 

Lamsvlees en pasta serveren met geraspte kaas en bestrooien met fijngehakte munt of oregano.

Tip: Voor dit populaire eten wordt de lamsbout dikwijls heel gelaten. De pasta wordt dan na één uurtje bakken om het vlees gelegd en de laatste 20-30 minuutjes meegestoofd.

Variant: Rund- of kalfsvlees met pasta - Moscárigiouvétsi Rund- of kalfsvlees op dezelfde wijze klaarmaken als het lamsvlees. Naar smaak 5 minuutjes alvorens het einde van de baktijd overheen de pasta 100 gram geraspte Kefalotiri- of Parmezaanse kaas sprinkelen, boter in stukken erover verdelen en tot slot het geheel gratineren.