Skip to Content

Lamsfricassee met artisjokken - Arnifrikaséméangináres

Lamsfricassee met verse artisjokken wordt in Griekenland gebonden met ei-citroensaus. U kunt voor dit grieks gerecht de artisjokken voorkoken in water met zout en daarna de laatste 10à20 minuutjes met de fricassee meestoven, echter u kunt ze eveneens meteen bij het vlees doen. In dit geval moet u de fricassee nooit roeren, omdat de artisjokken dan moes worden.

Bereidingstijd: bijna twee uurtjes

Ingrediënten Lamsfricassee met artisjokken - Arnifrikaséméangináres

  • 800 gram lamsvlees van de schouder
  • 2 uien
  • Twee teentjes knoflook
  • 4 tot 6 verse artisjokken
  • zout
  • 4 eetlepels boter
  • peper
  • sap van anderhalve citroen
  • Twee eidooiers

Bereidingswijze Lamsfricassee met artisjokken - Arnifrikaséméangináres

Vlees in grove blokjes snijden. Ajuin & knoflook pellen en in kleine stukjes snijden. Van de artisjokken de steel op twee centimeter na afsnijden, van de bladeren, best met een schaar, 1/3 afknippen. Buitenste harde bladeren eraf doen, in de lengte halveren. Artisjokken met een beetje sap van een citroen tegen verkleuren inwrijven & in koud water met zout plaatsen.

Boter smelten en ajuin en knoflook glazig bakken. Vlees toevoegen en snel goudgeel bakken. Peper, zout & 2 koppen warm water toevoegen en aan de kook laten komen. Artisjokken laten uitlekken en op het vlees plaatsen. De artisjokken moeten onderstaan; is dit niet de kwestie, dan nog een beetje warm water toevoegen en één eetlepel sap van een citroen bijschenken. Op matig vuur anderhalf uur laten stoven.

Kookvocht tot slot tot één kop laten inkoken, maar daarvoor eerst vlees en artisjokken uit de pan nemen. Inkoken op hoog vuur gebeurt zonder af te dekken. Van het vuur nemen en één kop kookvocht afmeten. Eidooiers met 1 eetlepel water en sap van een citroen losroeren. Apartgehouden kookvocht lepel per lepel erdoor roeren en terug in de saus gieten. Vlees en artisjokken met de saus vermengen en dadelijk serveren.