Skip to Content

Kalfsvlees van het land - Moscáriexochikó

Deze feestelijke schotel met lamsvlees bestaat uit vlees, doperwten, aardappelen, tomaten en kaas. Het wordt vaak klaargemaakt in kleine aardewerk potten met een doorsnede van ongeveer 15 cm, maar het is evengoed mogelijk, zoals in dit grieks recept, in ingevet bakpapier of filodeeg.

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 1 uur en 15 minuten

Ingrediënten Kalfsvlees van het land - Moscáriexochikó

  • 800 gram kalfsvlees
  • 250 gram doperwten
  • zout & peper
  • 8 kleine aardappelen
  • 4 tot8 kerstomaten
  • 10 eetlepeltjes boter
  • 4 plakken Kassen-kaas of Gruyère
  • 1 eetlepel versgesneden peterselie
  • 1 theelepeltje salie
  • 1 theelepeltje bonekruid
  • bakpapier

Bereidingswijze Kalfsvlees van het land - Moscáriexochikó

Het lamsvlees in 1 cm dikke plakken snijden, in grote gelijke stukken verdelen en platslaan. Erwten doppen en in water met zout aan de kook laten komen. In gesloten pan 15 minuten laten koken. Intussen aardappelen schillen. Kriel-aardappelen heel laten, de grotere in stukken snijden. Tomaten insnijden, kort in kokend water leggen, van steelaanzet ontdoen, ontvellen en ontpitten. Vlees in 6 eetlepels gesmolten boter 4 minuten aanbraden. Intussen in een andere pan eveneens 2 eetlepels boter smelten en hierin de aardappelen goudgeel bakken. Tomaten toevoegen. Zout en peper over het vlees en over de aardappelen met tomaat strooien. Oven op 180°C voorverwarmen. Rest van de boter smelten. 4 stukken bakpapier knippen en met wat boter insmeren. Op ieder stuk papier een portie vlees, doperwten, aardappelen en tomaten leggen, daarop een plak kaas leggen en wat zout, peper, peterselie, salie en bonekruid erover strooien. Boter in kleine vlokjes erover verdelen. Papier voorzichtig dichtvouwen en afsluiten. De pakjes op een met boter ingevet bakblik leggen en 1 uur in oven bakken.

Tip: Wanneer u dit gerecht in een deegjasje wilt bereiden zijn er twee mogelijkheden. U kunt filodeeg gebruiken dat u zelf kunt maken of u gebruikt 300 g diepvries-bladerdeeg, dat u dan zeer dun moet uitrollen. Uitgerold deeg bestrijken met gesmolten boter en de pakjes, voordat ze in de oven gaan, met wat water besprenkelen.