Skip to Content

Filodeeg - Filo

Het maken van dit Grieks deeg is een kunst. Dit filodeeg moet heel dun uitgerold worden en hoe dunner, hoe lekkerder het gebak zal zijn. Je kan ter vervanging van filodeeg ook bladerdeeg gebruiken. DIt zal niet even dun uitgerold kunnen worden als het Griekse deeg.
In Griekenland vind je overal winkels die van dit deeg hun specialiteit maken.

Bereidingstijd: 2 uur
Rusttijd: 1 uur

Ingrediënten Filodeeg

  • 300 gram bloem
  • Zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel gesmolten boter

Bereidingswijze Filodeeg

Neem uw bloem en zeef dit in een grote kom. Voeg vervolgens een mespunt zout toe. Kneed vervolgens 6 eetlepels lauw water en 2 eetlepels olijfolie erdoor tot je een mals deeg krijgt. Klop uw eieren los en kneed werk deze doorheen het deeg. Doe bloem op uw werkvlak en leg uw deeg erop en kneed dit vervolgens een 20 minuten tot het deeg niet meer plakkerig is maar glad en glanzend. Bestrijk het deeg nu met 1 eetlepel olijfolie en dek die af met folie. Laat dit nu 1 uur rusten.

Maak van dit deeg 2 ballen rol deze nu na elkaar zo plat mogelijk op een met bloem bestoven doek. Bestrijk deze met gesmolten boter.
Ga nu met de handen tussen het doek en het deeg en til met de rug van de handen het deeg op en trek dit tegelijkertijd uit elkaar. De dikke randen snijd je er nu af en dit deeg kan je dan in andere Griekse recepten gebruiken.