Skip to Content

Druivebladeren gevuld met rijst - Dolmadákia mé rizi

Druivenbladeren met rijst (Dolmadakia me rizi) is een gekend Grieks voorgerecht.
Dit wordt ook Dolmades genoemd, maar bij Dolmades kan men ook andere bladeren dan druivenbladeren gebruiken zoals bv. koolbladeren. Bij Dolmadakia zijn het enkel druivenbladeren.

Bereidingstijd: 2 uur

Ingrediënten Druivenbladeren met rijst (Dolmadakia me rizi) voor 6-8 personen

 • 200 gram verse druivebladeren (of uit blik)
 • 2 kopjes ongekookte rijst
 • 2 tot 3 middelgrote uien
 • 1,5 kopje olie
 • 3 eetlepels pijnboompitten
 • 2 eetlepels versgehakte peterselie of dille
 • 1 eetlepel versgehakte munt of een halve eetlepel gedroogde
 • Zout
 • Peper
 • 1 theelepel suiker
 • Sap van 2 citroenen
 • Partjes citroen naar smaak

Bereidingswijze Druivenbladeren met rijst (Dolmadakia me rizi)

Snij de steeltjes van de verse druivebladeren af en blancheer de bladeren gedurende 5 minuten in kokend gezouten water. In een zeef laten uitlekken en afkoelen. (Druivebladeren uit blik laten uitlekken, goed wassen, 1 minuut in kokend water leggen en in een zeef laten uitlekken en afkoelen)

Voor de vulling rijst in een zeef doen en zo lang wassen tot het water helder blijf. Uien pellen, raspen of in een keukenmachine pureren.
Helft van de olie verhitten en uien goudgeel fruiten. Rijst droogdeppen en met de pijnboompitten bij de ui doen en meebakken. Twee kopjes water verhitten en toevoegen. Kruiden, peper, zout en suiker toevoegen. Vulling laten koken tot de rijst halfgaar is en de pan van het vuur halen.

Uitgelekte druivebladeren met de glanzende kant naar onderen, op een werkvlak uitspreiden. Op ieder druiveblad 1 theelepel vulling leggen. Zijkanten van bladeren over de vulling naar binnen vouwen en ieder blad in de richting van de punt oprollen. Niet te strak oprollen, de rijstvulling zet bij het koken nog wat uit. Een grote pan met de druivebladeren bekleden en hierop de rolletjes leggen. Over iedere laag zout en peper strooien. Op de bladeren een omgekeerd deksel leggen zodat de rolletjes niet open kunnen gaan bij het koken. Rest van de olie toevoegen. Citroensap erbij gieten en met heet water aanvullen tot de druivebladeren net onderstaan. Aan de kook brengen en 1 uur met deksel op de pan op matig vuur zachtjes laten koken. Gevulde druivebladeren laten afkoelen en koud als voorgerecht, met partjes citroen en yoghurt, serveren.

Tip: Als voorgerecht moet u de rolletjes zo klein mogelijk maken. Gebruik niet te veel blad voor 1 rolletje, snijd de grote bladeren liever iets bij. De resten, kapotte of wat grove bladeren kunt u gebruiken om de bodem van de pan mee te blekleden. De rolletjes kunnen dan niet vastplakken. Reken 4-8 gevulde druivebladeren per persoon en maak gerust een grote hoeveelheid klaar. In de koelkast blijven ze een paar dagen goed.

Reacties

afbeelding van jes

Voor de peterselie zou ik wel

Voor de peterselie zou ik wel kiezen voor bladpeterselie...geeft toch een ietske pittiger smaak.

chris neetens