Skip to Content

De Griekse gevelde imam - Imám bayildi

Van dit groentegerecht met een zweem van het Turkse recept, Wordt gezegd dat een imam er niet af kon blijven. Hij at er zoveel van dat hij erbij neerviel.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Rusttijd: 30 minuten
 

Ingrediënten De Griekse gevelde imam (Imám bayildi)

  • 4 langwerpige aubergines (samen 1 kg)
  • zout
  • 4 uien
  • 3 knoflooktenen
  • 4 tomaten
  • 1 kopje olijfolie
  • 2 eetl. versgehakte peterselie, zout, peper
     

Ingrediënten De Griekse gevelde imam (Imám bayildi)

Aubergines schoonmaken en aan één kant een diepe insnijding maken. Hierin zout strooien en de aubergines 30 minuten laten rusten.

Vulling klaarmaken. Ui en knoflook pellen en snipperen. Tomaten kruislings insnijden, kort in kokend water leggen, ontvellen, ontdoen van steel-aanzet en ontpitten.

Olijfolie verhitten. Aubergines afspoelen, droogdeppen en een paar maal inprikken, zodat de olie beter opgenomen kan worden. Aubergines in olijfolie rondom ongeveer 3 minuten aanbraden. Uit de pan nemen en apartzetten. In de achtergebleven olie, ui glazig bakken; knoflook, peterselie en tomaten toevoegen en kort meebakken. Peper en zout toevoegen.

Aan de kook laten komen en op matig vuur in een gesloten pan 10 minuten smoren.

Oven op 180°C voorverwarmen. Aubergines met insnijding naar boven in een met boter ingevette vuurvaste schaal zetten en de vulling in deinsnijding scheppen. Rest van de vulling rondom de aubergines leggen, 1/2 kopje water erbij gieten en midden in de oven 40-50 minuten bakken. Warm of koud serveren.