Skip to Content

Artisjokken uit Konstantinopel - Angináres a la polita

Dit groentegerecht lukt het beste met jonge artisjokken, nieuwe aardappelen en kleine, verse uitjes. Het kan als voorgerecht of als hoofdgerecht geserveerd worden. Deze artisjokken worden door de Grieken het liefst koud gegeten en soms met andere groente gecombineerd.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Ingrediënten Artisjokken uit Konstantinopel - Angináres a la polita

  • 4 artisjokken
  • Sap van 1 citroen
  • 8 kleine nieuwe aardappelen
  • 4 voorjaarsuien
  • 8 kleine uitjes of sjalotjes
  • 2 worteltjes
  • Half kopje olijfolie
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels versgehakte dille
  • 1 eetlepel versgehakte peterselie
  • 1½ theelepel maïzena

Bereidingswijze Artisjokken uit Konstantinopel - Angináres a la polita

Artisjokken wassen. Bladpunten eraf snijden, buitenste bladeren verwijderen en alleen de zachte blaadjes laten staan. Steel op 2 cm na eraf snijden en het `hooi' met een lepel uit het binnenste van de artisjokken krabben. Met citroensap inwrijven en in water met citroensap leggen, zodat ze niet verkleuren. Aardappelen schrappen en wassen.

Voorjaarsuien pellen en met look fijnsnijden. Uien pellen. Worteltjes schrappen en in plakjes snijden. Olijfolie verhitten en fijngesneden voorjaarsuien en hele uitjes kort fruiten. Artisjokken, aardappelen en wortel toevoegen en zoveel water erbij gieten dat de groente net onderstaat. Zout, peper en de rest van het citroensap toevoegen en de kruiden erin strooien. Aan de kook laten komen en in een gesloten pan op matig vuur 1 uur laten stoven.

Artisjokken op een schaal leggen en de overige groente er omheen schikken.
Maïzena in 1 eetlepel water oplossen en door de groentebouillon roeren. Saus nog een keer aan de kook laten komen en met citroensap op smaak brengen. Over de artisjokken gieten en laten afkoelen. Voor het serveren naar smaak met wat dille bestrooien.

Tip: De artisjokken moeten direct na het schoonmaken met citroensap worden ingewreven en ook in water met citroensap worden gelegd, anders kleuren ze vrijwel zwart. Maar laat ze niet te lang in het water liggen en zet ze op de kop om uit te lekken.